En krämig och smakrik köttfärsgratäng med pasta, tomat, cream cheese och riven ost. Denna gratäng lagas i ugn och passar perfekt för vardagar när du vill ha något mättande och gott utan krångel.
Portioner
Receptet är beräknat för 2 personer.
Tid
- Förberedelser: 30 minuter
- Tillagning: 30 minuter
- Total tillagningstid: 1 timme
Ingredienser
- 200 g nötfärs
- 1/4 gul lök, tärnad
- 1/4 paprika, valfri färg, tärnad
- 1 vitlöksklyfta, pressad
- 1/2 burk krossade tomater, avrunna (ca 200 g)
- 1 msk tomatpuré
- 1/4 tsk salt
- 1/2 tsk italiensk kryddmix
- 1 krm svartpeppar
- 1/2 tsk worcestershiresås
- 100 g pasta (t.ex. pastasnäckor)
- 100 g färskost (naturell)
- 2 msk crème fraîche
- 1 msk smör
- 1/4 dl riven cheddar
- 1/4 dl riven mozzarella
- Färsk persilja till garnering (valfritt)
Så gör du
- Sätt ugnen på 175°C. Smörj en liten ugnsform (ca 20×20 cm).
- Stek köttfärsen i en stekpanna tills den är genomstekt. Lägg åt sidan.
- Fräs lök och paprika i samma panna i 2–3 minuter. Tillsätt vitlök och fräs ytterligare 30 sekunder.
- Lägg tillbaka köttfärsen och tillsätt tomater, tomatpuré, salt, peppar, italienska kryddor och worcestershiresås. Låt småputtra i 5 minuter och ställ sedan åt sidan.
- Koka pastan enligt anvisningarna. Häll av och blanda med färskost, crème fraîche och smör tills allt är krämigt.
- Lägg hälften av pastan i botten av formen. Täck med hälften av köttfärsblandningen. Upprepa med resterande pasta och köttfärs.
- Toppa med cheddar och mozzarella.
- Grädda mitt i ugnen i 25–30 minuter tills osten smält. För en gyllene yta – gratinera i 1–2 minuter på grill.
- Låt vila i 10 minuter. Toppa med färsk persilja vid servering.
Serveringstips
Servera gärna med en enkel grönsallad eller ett vitlöksbröd. Perfekt att göra i större sats och frysa in som matlåda.