En krämig och smakrik kycklinggratäng med spaghetti, ost, tomater och en gyllene topping av ströbröd. Den här varianten bakas i ugn och passar perfekt för både vardag och helgmiddag.
Portioner
Receptet är beräknat för 2 personer.
Tid
- Förberedelser: 15 minuter
- Tillagning: 40 minuter
- Total tillagningstid: 55 minuter
Ingredienser
För toppingen
- 0,5 dl ströbröd eller krossade kex
- 1 msk smör, smält
- 1 nypa torkad basilika
- 1 nypa salt
- 0,5 dl riven ost (t.ex. cheddar eller gratängost)
För gratängen
- 1 msk olivolja
- 1/4 gul lök, finhackad
- 1 vitlöksklyfta, pressad
- 2,5 dl kycklingbuljong
- 1 dl vatten
- 1/2 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- 75 g spaghetti, bruten i tredjedelar
- 1 msk färsk basilika, hackad
- 1/3 burk tomater med chili (ca 3 msk)
- 1/3 burk champinjonsoppa (ca 3 msk)
- 1,5 dl tillagad strimlad kyckling
- 0,5 dl riven ost
Så gör du
- Sätt ugnen på 175°C. Smörj en liten ugnsform (ca 20×20 cm).
- Fräs lök i olivolja i en gryta tills den är mjuk. Tillsätt vitlök och fräs 30 sekunder.
- Häll i buljong, vatten, salt och peppar. Låt koka upp.
- Lägg i pastan och koka enligt anvisning tills den är al dente. Sänk till medelvärme.
- Tillsätt basilika, tomater, svampsoppa, kyckling och ost. Rör om och låt det sjuda kort.
- Häll över blandningen i formen.
- Rör ihop smält smör, ströbröd, basilika och salt. Strö detta och riven ost över gratängen.
- Grädda mitt i ugnen i 30–40 minuter tills osten smält och gratängen är genomvarm. Täck med folie om osten blir för mörk.
- Låt vila i 5 minuter före servering. Toppa gärna med färsk basilika.
Serveringstips
Servera med en fräsch grönsallad och gärna vitlöksbröd vid sidan om. Gratängen är även utmärkt som matlåda till dagen efter.