Hemlagade köttbullar med parmesan, örter och krämig konsistens – långkokta i tomatsås för extra smak. Ett klassiskt och mångsidigt recept som passar till pasta, mackor eller med potatis och lingon.
Portioner
Receptet är beräknat för 2 personer (ca 6–8 köttbullar).
Tid
- Förberedelser: 10 minuter
- Tillagning: 50 minuter
- Total tillagningstid: 1 timme
Ingredienser
- 1 ägg
- 1 msk grädde (eller mjölk)
- 1/4 dl ströbröd
- 1/2 tsk torkad persilja
- 1/2 tsk torkad basilika
- 1/2 tsk torkad oregano (eller italiensk kryddblandning)
- 1 msk finriven parmesanost
- 1/4 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- 1 nypa chiliflakes (valfritt)
- 250 g blandfärs eller nötfärs
- 3 dl tomatsås (gärna med vitlök & örter)
- Färsk basilika till servering (valfritt)
Så gör du
- Vispa ägg i en skål. Rör i grädde, ströbröd, örter, parmesan, salt, peppar och ev. chiliflakes. Låt stå 5 min.
- Blanda försiktigt i färsen. Arbeta inte för mycket – då blir köttbullarna kompakta.
- Forma till 6–8 jämnstora bullar med fuktiga händer.
- Värm tomatsåsen i en bred kastrull eller stekpanna med lock. Koka upp.
- Lägg försiktigt i de råa köttbullarna. Låt koka upp igen utan att röra. Efter 5 minuter, rör försiktigt med en sked så att de inte fastnar.
- Sänk till låg värme och låt sjuda i 45 minuter under lock. Rör mycket försiktigt då och då.
- Servera med sås och färsk basilika. Passar med pasta, potatismos eller bröd.
Serveringstips
Toppa med extra parmesan och basilika. För en mer rustik känsla – servera med vitlöksbröd och en grönsallad. Rester är perfekta i köttbullesmörgås nästa dag!