Saftig ugnsstekt kyckling med krispig yta – en hälsosammare version av klassisk friterad kyckling. Med smakrik kryddblandning och buttermilk-marinad blir kycklingen både mör och smakrik utan fritering.
Portioner
Receptet är beräknat för 2 personer.
Tid
- Förberedelser: 25 minuter
- Tillagning: 40 minuter
- Total tillagningstid: 1 timme 5 minuter
Ingredienser
- 2 små kycklingbröstfiléer (utan skinn och ben)
- 3 dl kärnmjölk (eller mjölk + 1 msk citronjuice)
- 1 dl vetemjöl
- 1 tsk paprikapulver
- 1 tsk allroundkrydda (t.ex. grillkrydda utan socker)
- 1/2 tsk salt
- 1/2 tsk svartpeppar
- 2 msk smör, smält
- Färsk bladpersilja till garnering (valfritt)
Så gör du
- Dela varje kycklingbröst på längden så att du får fyra tunna portionsbitar.
- Lägg kycklingen i en skål och häll över kärnmjölken. Låt marinera i minst 20 minuter.
- Under tiden: blanda mjöl, paprikapulver, allroundkrydda, salt och peppar i en skål.
- Sätt ugnen på 200°C. Täck en ugnsplåt med bakplåtspapper och pensla med det smälta smöret.
- Ta upp kycklingen ur kärnmjölken och torka av lätt med hushållspapper. Vänd varje bit i mjölblandningen så att den täcks helt.
- Placera kycklingen på plåten med lite mellanrum. Baka i 35–40 minuter. Vänd kycklingen efter halva tiden.
- Ta ut och låt vila ett par minuter. Garnera med färsk persilja om du vill.
Serveringstips
Servera med ugnsrostad potatis, majskolv eller en fräsch coleslaw. Passar även utmärkt i sandwich eller wrap dagen efter.